Széchenyi2020

EFOP-1.6.2-16-2017-00027

A MÁTRAVEREBÉLYI SZEGREGÁTUM FEJLESZTÉSE KOMPLEX PROGRAMOKKAL

Üdvözöljük az „EFOP-1.6.2-16-2017-00027 - A MÁTRAVEREBÉLYI SZEGREGÁTUM FEJLESZTÉSE KOMPLEX PROGRAMOKKAL” című projekt oldalán. Honlapunkon aktuális információkat tudhat meg a beruházásról.

Projektinformációk


A projekt címe A mátraverebélyi szegregátum fejlesztése komplex programokkal
A projekt azonosító száma: EFOP-1.6.2-16-2017-00027
Támogatás összege (Ft) 195 956 044
Összköltség (Ft) 195 956 044
Támogatás mértéke %-ban 100%
Fő pályázó Mátraverebély Község Önkormányzata (107.866.944,-Ft)
Konzorciumi partner: Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége (88.089.100,-Ft)
Biztosítéknyújtásra köteles Igen
A projekt megvalósításának kezdete 2018.07.01
A projekt fizikai befejezésének határideje 2021.07.01.
Záró elszámolás benyújtásának határideje 2021.09.30.
Nyilatkozat tevő
Szerződéstervezet elfogadásának dátuma
Az eredeti hatálybalépés dátuma 2018.05.14.
A legutóbbi szerződésmódosítás hatálybalépés dátuma 2019.02.25.
Záró elszámolás döntés dátuma
Záró elszámolás döntés jóváhagyás dátuma

A projekt bemutatása

Az EFOP-1.6.2-16 ’A mátraverebélyi szegregátum fejlesztése komplex programokkal’ című projektünk célja, a mátraverebélyi szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése.
A projekt megvalósítási helyszíne Mátraverebély szegregátuma, amely a települést két részre vágó 21. számú út északi oldalán helyezkedik el.
A településnek ez a része egy egybefüggő szegregátum, a szegregációs mutató értéke 66,2%, ami rendkívül magasnak tekinthető.
A TÁMOP-5.3.6-11/1 előzményprojekt sikeresen valósult meg a területen, ám a két éves program önmagában nem tudta megszüntetni évtizedek negatív hatásait, ezért elengedhetetlen annak folytatás jelen projekt segítségével.


Jelenleg 390 fő él életvitelszerűen a szegregátumban, ennek 49%-a aktív korú (16-54 éves), ez 191 fő. A 191 főnek a 60,2%-át vonjuk be a projektbe, mint közvetlen célcsoporttag, ez összesen 115 fő. A 115 főből 87 fő vesz részt felnőttképzésben. A Jelenlét típusú, settlement szociális munka biztosítását 4 fő főállású szociális munkás látja el. A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője Mátraverebély Község Önkormányzata, a civil konzorciumi tag pedig a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége. A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége a projekt szociális szakmai részeit valósítja meg, ők foglalkoztatják a szakmai megvalósítókat, a szociális munkásokat, a közösségszervezőt és a szakmai vezetőt. A projekt többi tevékenységét Mátraverebély Község Önkormányzata saját teljesítés-, vagy beszerzés keretében valósítja meg.
A projekt részcéljai, hogy javuljon a szegregátumban élők szolgáltatásokhoz való hozzáférése; növekedjen a bevont személyek képzettségi szintje; növekedjen a foglalkoztatásba kerülők száma; növekedjen a gyermekek óvodáztatási aránya; javuljanak az iskoláskorúak iskolai előrehaladási esélyei, tanulmányi eredményei, szabadidő eltöltési lehetőségei; javuljon a célcsoporttagok egészségi állapota; csökkenjen a szenvedélybetegséggel rendelkezők száma; növekedjen a célcsoport felkészültsége az integrált környezetben való életvitelszerű tartózkodásra; fenntarthatóan javuljon a célcsoport szempontjából szükséges közszolgáltatások elérhetősége; növekedjen azon személyek száma, akik társadalmi felzárkózást segítő programokba kapcsolódnak be.


A célok és részcélok elérése érdekében a projekt előkészítése során olyan komplex programot dolgoztunk ki, amelyben a különböző területeket érintő beavatkozások és tevékenységek egymást kiegészítve, egymásra épülve fejtik ki hatásukat. Ezek az elkülönülő, de egymással kölcsönhatásban lévő szociális-, gyermekjóléti-, közösségfejlesztési-, oktatási-, képzési-, egészségügyi- és munkaerőpiaci szolgáltatások szorosan hozzájárulnak a projekt céljainak eléréséhez.
A szociális szolgáltatások a jelenlét típusú szociális munka keretei között valósulnak meg, a munkaerőpiaci szolgáltatásokat pedig a szakmai vezető és a szociális munkások által biztosítjuk.


A projekt céljainak eléréséhez szükséges szakmai tapasztalatot a szakmai megvalósításban és a projektmenedzsmentben dolgozó munkatársak biztosítják. A szakmai vezető és a projektmenedzser több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik társadalmi felzárkózást segítő projektek megvalósításában, ők valósították meg a településen a TÁMOP-5.3.6-11/1 projektet és ők üzemeltetik a Tanodát is.
A helyi roma közösség ismeri és elfogadja őket, és ők is személyesen ismerik a szegregátumban élő családokat.
A célcsoport megfelelő tájékoztatása megtörtént, a projekt megvalósítását, a kitűzött célok elérését a helyi közösség nagy része támogatja és igényli.

Események


Esemény neve Beszámoló
BUDAPESTI ÁLLATKERT

2019.04.07. Budapestre utazunk a Fővárosi Állat és Növény kertbe.

Ez alkalommal családokat céloztuk meg, hiszen a szegregátumban élő családok nagy része nem utazott még el együtt sosem- elmondásuk szerint.

Reggel a 9 órakor indultunk el Mátraverebélyből egy 50 fős busszal. Nagy izgalommal indultak neki a Az időjárás is igazán kedvező volt.

11 óra körül érkeztünk meg az Állatkertbe, a családok kisseb csoportokba álltak össze és indultak el. gyerekek és szüleik is nagyon boldogok voltak, élvezték a kirándulást és a jó időjárást.

A kisérő munkatársak délután 14 órára beszélték meg a családokkal a találkozót a hazautazáshoz.

Hazafelé megálltak egy McDonald’s menü és egy fagylalt elfogyasztására.

Nagy élményt jelentett ez a kirándulás a családok számára, a gyerekeknek sok ismeretet adott.

A szegregátumban élő gyerekek egy újabb (új) élménnyel gazdagodtak, ami nagyban elősegíti lelki és szellemi fejlődésüket.

NŐNAP 2019.03.08. 14. 00 órái kezdettel Nőnapot tartott a ˇMátraverebélyi szegregátum fejlesztése komplex programokkalˇ című projekt munkatársai a célcsoport asszonyainak és lányainak.

A szegregátumok élő nőkön van a családban a legtöbb teher, ők szereznek be mindent, főznek, mosnak, egyedül vezetik a háztartást és úgy érzik ez a természetes számukra.    

Legtöbben még nem is tapasztalták a férjeiktől, élettársaiktól hogy a Nőnap is egy kisebb ünnep lenne. Elmondásuk szerint ˇilyenkor nem kapnak semmi jótˇ .                            

A közösségi készülődés 10.00 órakor kezdődött. A célcsoportból pár nő jött segíteni a programban dolgozó munkatársak.

Az ünnepi menü: Grillezett kolbász és grillezett csirkemell        

p;   Hólabda és túróhabos sütik

14.00 órára megérkeztek a szegregátumban élő nők. Az egyik férfi munkatársunk köszöntőt mondott és egy szál szegfűvel kedveskedett.

A hölgyek igazán meglepődtek, nagyon jól érezték magukat sokat beszéltek, aki kissé csendesebb ő is feloldódott.

A stáb tagjai úgy gondolták ezek a hölgyek igazán megérdemelték ezt a kis ünneplést.

FEHÉR HETEK VÁSÁR

2019.03.06. 13.00 – órai kezdettel a mátraverebélyi szegregátum fejlesztése komlex programokkal keretein belül megrendezésre került a közösségi vásár amely Fehér Hetek nevet kapta.

Művelődési Házban a Mátraverebélyi telep program munkatársai várták az érdeklődőket a célcsoport tagjait és a településen élőket egyaránt.

A Fehér Hetek elnevezés abból adódik, hogy a mostani alkalommal minden megvásárolható termék (törölközők, ágynemű garnitúrák, lepedők, párna és paplan huzatok) fehér színűek voltak.

Korábbi beszélgetések, családlátogatások alkalmával kiderült, hogy nagy szükség van párnák, paplanok és egyéb lakás textíliákra. Ez alkalommal sok termék került megvásárlásra.

A szegregátunban élő asszonyok nagyon örültek ennek a lehetőségnek, hiszen kevés pénzért jó minőségű dolgokat tudtak vásárolni. Nagy örömmel válogattak.

Mind a célcsoport mind a településen élők érdeklődve várják a következő alkalomat.

Ez a program nagyon jó hatással volt a szegregátumban élőkre, hiszen nem adományt kaptak hanem nagyon kevés pénzből vásárolhattak.

MEGEMLÉKEZÉS A ROMA GYILKOSSÁGOK 10. ÉVFORDULÓJÁRA

2019.02.22. Megemlékezés

A Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége és a ˇMátraverebélyi szegregátum fejlesztése komplex programokkalˇ című projekt munkatársai úgy gondolják, hogy nagyon fontos a roma és nem roma társadalom számára, hogy megemlékezzünk ezen a szomorú eseményekről.

2006-2009 között gyász együttérzés és rettegés költözött be az országban lévő cigánytelepekre és közösségeibe. Azóta eltelt egy évtized de a hat halálos áldozatot követelő gyűlöletgyilkosságok okozta traumák a mai napig ott lappanganak a roma közösségekben.

A feldolgozásban csak az segíthet, ha nem nyomjuk el az emlékeket, inkább beszélünk róla, ha emlékezünk, ha nem felejtünk!

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok ismerjék meg a történéseket és tanuljanak belőle.

16.30-kor a vasút útról indultunk az arra lakó gyerekekkel aztán ahogy mentünk át a falun csatlakoztak néhányan majd a szegregátumhoz érve a Tátra téren tartottuk a megemlékezést.

Az NMCKKSZSZ szervezet elnöke nyitotta meg a megemlékezést felolvasással, majd a gyerekek folytatták végül elhangzott a roma himnusz és a megemlékezés befejeztével a Tátra tér közepén álló keresztnél meggyújtottuk a mécseseket.

Nem mentek be az emberek rögtön a lakásukban kötetlenül beszélgettünk erről a témáról.

A részvevők nagy részét mélyen megérintette, ily szomorú esemény ne történjen meg többé az országunkban.

VALENTIN NAP

2019.02.14. Valentin nap

A szakmai stáb úgy gondolja, hogy nagyon fontos mindenki számára ez a nap mivel nem csak a szerelmesek napja hanem a szeretetet is ünnepeljük. Ez alkalommal beszélgetésre hívtuk a célcsoport tagjait.

15.00 órakor kezdtük a kis ünnepséget

Most ezen az alkalmon gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek bár most a felnőttek közül kevesebben jöttek el a programra.

Süteménnyel, üdítővel kínáltuk a vendégeket a gyerekek szépen játszottal mi pedig nagyon hangulatos kis beszélgetést tartottunk.

Jó élmény volt mindenki számára.

MIKULÁS ÜNNEPSÉG

2018.12.05. délután 17 órai kezdettel a Mátraverebélyi Művelődési Házban mikulási ünnepség megrendezésre került a szegregátumban élő családok számára.

Az ünnepséget a Mátraverebélyi telep programban dolgozó munkatársak készített élő, meleg teával és süteménnyel várták a családokat.

A mikulás megérkezéséig közös beszélgetést folytattunk, nagyon jól érezték magukat a felnőttek gyerekek egyaránt, hiszen kimozdulhattak a mindennapi megszokott dolgaikból.                                                       Közösségépítő hatása volt, mert közös beszélgetéseket folytattak le a problémájukról, örömeikről, olyanok is találkoztak akik mindennap nem találkoznak.

A mikulást a gyerekek énekkel és verssel köszöntötték, minden gyermek kapott édességből, gyümölcsből készült ajándékot.

A gyerekek között volt olyan aki meg szeppent, de a többség nagyon örült a Mikulásnak, fényképeket készítettek közösen.

Azok a gyerekek akik nem jelentek meg a következő nap kapták meg a kis ajándékaikat.

A nap végén a családok jó érzéssel távoztak, jó érezték magukat a gyerekek élménnyel gazdagodtak.

KÖZÖSSÉGI VÁSÁR

2018.12.05. 13.00 –órai kezdettel a Művelődési Házban a Mátraverebélyi telep program munkatársai ruha, cipő, játékok, írószerek és egyéb hasznos dolgokból vásárt szerveztek a célcsoport tagjainak és a településen élőknek.

A legdrágább darab 400ft volt a legolcsóbb 30ft.

Nagy volt az érdeklődés, az emberek jöttek és vásároltak. Gyerekek is jöttek egyedül pár száz forinttal és mindenki talált valami hasznosat.

A telepen dolgozó munkatársak jól meghirdették de még így is volt olyan aki nem hallotta vagy nem tudott egyéb oknál fogva eljönni, a következő napokban több alkalommal érdeklődtek a településen élők hogy mikor lesz legközelebb ilyen vásár.

Ez a program nagyon jó hatással volt a szegregátumban lakókra, hiszen nem adományt kaptak hanem nagyon kevés pénzből vásárolhattak ha ily módon is de átélhették a vásárlás örömét.

×
modal image